Mihai Bendeac este cunoscut de o țară întreagă pentru cariera extraordinară în actorie, însă din familia acestuia a început să iasă în evidență și fratele său, Andrei.
Andrei Bendeac are 22 de ani, iar de curând a intrat în familia Dinamo București, unde se ocupă de conturile de socializare ale clubului retrogradat, în premieră, în 2022 în Liga 2.
A postat deja câteva comunicate și mesaje pe pagina de Facebook a clubului Dinamo, dar a fost prezent în ultima perioadă și alături de jucători în baza sportivă de la Săftica.
ProSport a realizat un interviu cu Andrei Bendeac, iar acesta ne-a explicat ce planuri are la Dinamo, cum a ajuns la clubul din Ștefan cel Mare, dar și cum ar reacționa fratele său, Mihai, dacă i s-ar cere să investească la Dinamo.
– De la ce vârstă ții cu Dinamo? – E foarte greu să atribui o vârstă, primul eveniment pe care mi-l amintesc a fost titlul din 2007, tatăl meu, de la care am moștenit dinamovismul, mi-a cumpărat acel faimos poster cu spartanii. Eram îndrăgostit de Claudiu Niculescu și eu și tată. Nu pot da un răspuns clar, însă e posibil să fi fost prichindel dinamovist chiar și de mai devreme de 7 ani.
– Cum ai ajuns să colaborezi cu Dinamo? – Eu am început colaborarea inițial cu echipa Radio Dinamo 1948, unde realizam emisiuni alături de moderatorii de acolo. Încă am rămas colaborator și la Radio Dinamo, unde colegii cu vechime, Cătălin Alexandru și Ionuț Zainea, au avut un aport uriaș la dezvoltarea viziunii mele despre Dinamo. Prin intermediul lor și al atribuțiilor mele de la Radio, am ajuns să îl cunosc pe administratorul special, Vlad Iacob. După câteva scurte interacțiuni la meciurile echipei și nu numai, mi-a propus o colaborare. Eu unul am simțit această propunere drept dorința de a forma o echipă tânără, cu o viziune modernă asupra a ce înseamnă o organizație de fotbal, și am acceptat instant, fiind Dinamo.
– Concret, ce faci mai exact la clubul Dinamo? – La Dinamo lucrez în prezent ca voluntar și nici nu mi-aș dori să fie altfel, având în vedere situația financiară a clubului. Titlul «oficial» este de social media manager și creator de conținut. Dacă referitor la primul aspect am început, cu pași mărunți, să concep niște strategii alături de Dan Giuraniuc, directorul de marketing, dar și Vlad Iacob, partea referitoare la crearea de conținut este un work-in-progress. Concret, administrez paginile de Facebook, Youtube, Instagram și, mai nou, TikTok ale clubului. Eventual, doresc să creez și conținutul original care va fi postat pe aceste rețele.
– Ce ai studiat în Marea Britanie? – În Marea Britanie am absolvit anul acesta, am studiat Criminologia. Deși la prima vedere pare radical diferit de ceea ce se întâmplă în lumea sportului, totuși are ca background, asemenea marketing-ului, tot psihologia. Modul de gândire este destul de similar, și asta am realizat chiar muncind pentru Dinamo, deși mă așteptam să nu pot asimila criminologia cu fotbalul. Mai mult aș spune că mă ajută, totuși faptul că am fost sportiv de performanță de la 11 ani și consum enorm de mult sport, nu doar fotbal, deci cumva știu ce înseamnă să fii atras de un produs sportiv prin telefon, social media, strategii de advertising etc.
– Cum ai trăit momentul retrogradării lui Dinamo? – Am fost la ambele meciuri de la baraj în Peluza «Cătălin Hîldan». Drumul de întoarcere cu trenul de după acel 0-2 de la Cluj a fost groaznic și părea ireal ce se întâmplă. La meciul retur mă așteptam să plâng la final, însă durerea aceea a fost atât de profundă, încât doar am rămas fix, ca o statuie, pe scaunele din PCH, cu ochii ațintiți pe teren, câteodată mișcându-i spre jandarmii care formaseră un cordon astfel încât să evite o intervenție a PCH-ului asupra jucătorilor noștri. A fost o priveliște atât de murdară și de meschină, încât cred că m-a apropiat și mai mult de Dinamo, într-un fel ciudat. Eu în Liga a 2-a am devenit și mai implicat, chiar lucrez pentru club acum, m-a motivat și mai tare acea retrogradare, deși nu eu am fost în teren. E posibil să fie spiritul de sportiv care nu mă lasă să țîn capul plecat, ci să mă pun pe treaba, să fiu stoic.
– Ce obiective ai acum fiind implicat direct la Dinamo? – Planul meu este ca și conținutul de pe aceste rețele de socializare să fie originale și inventive, apropiate de acele virale din țările mai dezvoltate din punct de vedere fotbalistic (challenge-uri cu jucătorii, vlog în zi de meci, parodii, Q&A cu jucătorii). În general ne dorim să umanizăm jucătorii și staff-ul, să îi arătăm în niște contexte diferite de ceea ce vede lumea în teren și cam atât. În România nu cred că există acea cultură puternică de a cunoaște omul, nu doar jucătorul. Ei sunt mai mult decât niște fotbaliști. Obiectivul meu principal este să dezvolt împreună cu Vlad Iacob și Dan Giuraniuc o strategie eficientă pentru social media și content, care să fie în perfectă armonie cu valorile clubului Dinamo și să fie apreciată.
Încă un obiectiv ar fi readucerea tinerilor cu vârste între 14 și 20 de ani alături de Dinamo pe stadion și social media, unde cifrele sunt foarte slabe în rândul acestui age range, deși suntem în epoca tehnologiei. Din păcate, momentan suntem în stadiul de planificare, pentru că și resursele sunt limitate, iar câțiva oameni trebuie să acopere atribuțiile, în mod normal, a zeci de angajați. Însă cu dorința și efortul potrivit, vom reuși.
– Mai în glumă, mai în serios, nu vrea și fratele tău, Mihai, să se implice cu bani la Dinamo? 🙂 – Fratele meu mereu mă întreabă de situația de la Dinamo, el fiind neapropiat de club de ceva vreme, nu înțelege anumite aspecte, gândește foarte pragmatic și mă întreabă mereu de ce nu facem alt Dinamo dacă actualul are atâtea necazuri, a fost și el puțin influențat de vocile neinformate ale unor foste glorii sau angajați ai clubului care, cu tot respectul, nu înțeleg cu adevărat situația. Mereu pleacă urechea atunci când îi explic care e situația, de fapt, și până la urmă înțelege că simbolul Dinamo nu poate muri, nu-i vom da voie. Cel mai bine ar fi totuși să vorbească el despre aceste aspecte, eu cred că nu își dorește să investească în ceva anume acum, din contră, și-a găsit pasiunea din acest punct de vedere în munca de caritate pe care o face pentru spitalele de copii din țară. Nu îl văd nici eu acționar sau cotizant cu mai mult decât un card DDB, nu cred că îi stă în fire să investească în fotbal. Dintre noi, eu sunt fratele care a rămas mai apropiat de Dinamo și de fotbal, poate și din cauza timpului liber limitat pe care îl are.
Bendeac Jr. e suporter al lui Dinamo încă din copilărie, iar la vârsta de 14 ani posta pe Facebook un mesaj prin care încuraja suporterii „câinilor” să meargă la meciul de handbal contra lui HCM Constanța.
„Vă așteptăm pe 27 februarie la Dinamo – HCM Constanța (prima clasată). Avem nevoie de cât mai mulți câini care să fie alături de echipă. Avem nevoie în primul rând de dăruire, cât și de sprijinul suporterilor ca să câștigăm meciul și să urcăm în clasament. Faceți un mic efort și veniți pe 27 la sală la Dinamo”, scria Andrei Bendeac pe 16 februarie 2014.
Andrei Bendeac a susținut examenul de Bacalaureat în 2019 și a obținut media 9.85. Notele sale au fost: 9.75 la limba și literatura română, 10 la istorie și 9.80 la logică.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER